AMO actieve opvang, een zorgorganisatie voor kinderen met een zorgvraag op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, viert dit jaar haar 10-jarig jubileum!

IN 2008 zijn Alexander en Karlijn van den Akker het idee in de praktijk gaan uitvoeren om kinderen na schooltijd een actieve middagbesteding aan te bieden. Alexander, destijds werkzaam als gymleraar in het speciaal onderwijs, zag deze vraag bij kinderen en werd daarin gesteund door Karlijn, die met haar beroep als WMO-loket-medewerkster regelmatig dezelfde vraag kreeg van ouders op zoek naar actieve ondersteuning.

Het concept was simpel: kinderen binnen het speciaal onderwijs, die vaak uit de hele regio naar eenzelfde school gaan, niet na schooltijd met taxibusjes naar huis laten gaan, maar met vriendjes en vriendinnetjes onder begeleiding op een actieve manier in de gymzaal van school samen laten spelen. Net zoals andere kinderen dat kunnen doen met vriendjes en vriendinnetjes.

Dit gebeurde in eerste instantie alleen in de gymzaal van school ZML de Bodde in Tilburg, waar ongeveer 350 kinderen van 5 tot 18 jaar onderwijs krijgen. Na de actieve middagopvang werden de kinderen door Alexander naar huis gebracht, omdat het voor ouders vaak niet mogelijk was om hun kinderen op dit tijdstip uit Tilburg op te halen en op deze manier kon er op een laagdrempelige manier uit eerste hand verteld worden hoe de middag was verlopen.

Waar we niet op hadden gerekend was dat kinderen en ouders elkaar na de opvang zo enthousiast maakten dat er binnen enkele weken tientallen kinderen deelnamen aan de actieve opvang. Destijds nog geheel vrijwillig aangeboden. Binnen enkele weken werden de eigen auto’s ingezet, auto’s van familieleden geleend en taxi’s ingezet om de kinderen na de opvang thuis te brengen. Vanaf dat moment werd het concept steeds duidelijker.

Niet investeren in een standaard locatie met alle beperkingen en kosten die daarbij horen, maar investeren in goed, actief en geschoold personeel dat gewend is om deze speciale doelgroep op verschillende locaties activiteiten aan te bieden, maar vooral ook nog investeren in het vervoer! Door het in eigen beheer hebben van personenauto’s en busjes, bleef de organisatie flexibel in het aanbieden van de meest uitdagende activiteiten en locaties en konden de begeleiders zelf de kinderen thuisbrengen, waardoor ouders een warme overdracht konden krijgen.

Na een half jaar werd de actieve opvang in samenwerking met verschillende speciaal-onderwijsscholen op alle schoolmiddagen en zaterdagen aangeboden en was een aanbod op alle vakantiedagen een logische volgende stap. Met locaties in de omgeving, die over het algemeen hun daluren hadden tussen 15.00 en 17.00, werden afspraken gemaakt over het bezoek en gebruik van deze locaties. Als het mooi weer was gingen we met de kinderen naar de bossen of duinen. We hielden op deze manier voldoende budget over om in de koudere en nattere periodes van het jaar uit te wijken naar externe locaties, zoals bowlingbanen en of andere educatieve locaties, zoals een natuurmuseum.

Van de zolderkamer werd voor de noodzakelijke administratieve werkzaamheden en overlegmomenten in 2010 verhuisd naar een kantoorpand op bedrijventerrein Kraaiven, in Tilburg. Een prima locatie voor onze medewerkers en met lage kosten, zodat er ruimte bleef voor budget om op locatie de activiteiten en opvang te blijven bieden.

In 2011 kwam de volgende grote stap met de aankoop van het eerste vakantiehuis in Arcen voor de weekendopvang. Ook hier weer met hetzelfde idee om een plek of moment te creëren waar kinderen graag naartoe gaan, waardoor het voor ouders makkelijker wordt hiervoor te kiezen, waarbij ontlasting voor het gezin noodzaak is. Op dat moment waren er inmiddels 150 kinderen in regio Midden-Brabant in zorg bij AMO op alle verschillende momenten van de week en in het jaar. Het personeelsbestand was inmiddels gegroeid naar 25 medewerkers die allemaal een rol in de praktische begeleiding hadden. Geen volledige managers, geen volledige coördinatoren, geen volledige teamleiders….Iedereen had een combi-functie, zijn eigen rol binnen de organisatie en stond op verschillende momenten ‘met zijn of haar voeten in de klei’.

In 2013 werd door de grote vraag en sterke groei van de organisatie besloten om toch op zoek te gaan naar een geschikte ‘basislocatie’. Het concept van op verschillende locaties begeleiding en opvang bieden zou blijven staan, maar een eigen locatie voor opslagmaterialen met een mogelijkheid om in de toekomst ook logeeropvang aan te bieden werd logistiek steeds noodzakelijker.

Deze werd gevonden op het Moleneind 25 in Loon op Zand. Na een jarenlange procedure om de plannen van AMO op het Moleneind te mogen uitvoeren is in maart 2018 het definitieve akkoord gekomen van de Raad van State. Meteen zijn we begonnen met het slopen van enkele oude stallen, zijn er andere oude stallen opgeknapt en is het perceel van 3 hectare heringericht.

Vandaag de dag biedt AMO aan ongeveer 350 kinderen in regio Tilburg en Breda, met een enthousiast team van 30 medewerkers op alle middagen, vakantiedagen, twee avonden per week, zaterdagochtenden, zaterdagen en weekenden, actieve begeleiding en opvang.

Inmiddels gaan we met 25 auto`s en busjes, dagelijks naar talloze uitdagende plekken zoals het strand, pretparken, zwembaden, bossen, sportaccommodaties en educatieve plekken. Er is geen activiteit die nog niet is aangeboden van skiën, sleeën tot sky-diven en abseilen aan toe…

Om te vieren dat we dit mooie werk, voor deze bijzondere kinderen en jongeren, nu al 10 jaar mogen doen hebben we op 30 sept. jl een open dag georganiseerd op het Moleneind 25 in Loon op Zand. Door de kinderen wordt deze plek nu al “AMO-land” genoemd. De kinderen konden paardrijden, creatieve activiteiten doen, spelen en springen op verschillende springkussens, balspelen en o.a. een speurtocht naar pannenkoekenhuis ‘de Financiën’ waar als beloning een lekker stuk gebak met wat drinken klaar stond.

Al met al een dag met prachtig weer en veel enthousiasme voor de 285 bezoekers die we hebben mogen ontvangen uit de hele regio. Bedankt daarvoor!

We gaan met veel enthousiasme de volgende 10 jaar tegemoet!